+ Заболявания

(0 гласа, рейтинг 0 от 5)

Халацион

Посещения: 1212

halcionnnn09oo95vvf45Халацион представлява хроничен грануломатозен процес на Мейбомиевите жлези, който води началото си от запушване на изходните канали на жлезата. Жлезите се отварят във вътрешността на клепача. Отделеният мастен секрет попада в сълзите чрез отвърстие, което се намира точно зад миглите на горния и долния клепач. Халационът може да се появи спонтанно, при запушване на каналите на жлезата, или на базата на предшестващ вътрешен ечемик.

 

Патогенезата:  Липидни разпадни продукти се отлагат в заобикалящата тъкан и индуцират грануломатозно възпаление. Гранулационната тъкан и хроничното възпаление разграничават халациона от външния и вътрешен ечемик, който е остра гнойна инфекция с некроза и натрупване на полиморфонуклеарни гранулоцити. Различават се външен халацион - това е надигнат над кожата на клепачите инфилтрат и вътрешен халацион, който се намира под клепачната кожа и при обръщане на клепача се вижда като подутина. Халационите се срещат във всички възрасти, но са по-характерни за възрастните, отколкото за децата. Това се дължи на андрогенните хормони, които увеличават плътността на мастния секрет. Хормоналното влияние върху мастната секреция и вискозитет обясняват зачестяването на случаите по време на пубертета и бременността.

 

Клиничната картина:  Тя включва оплаквания от дискомфорт в областта на клепача, който се последва от остро възпаление със зачервяване и подуване. Наблюдават се повишено сълзоотделяне, фотофобия и болезнено подуване на клепача. При предразположени индивиди, халационът често рецидивира, поради което те обикновено имат минала анамнеза за халацион. Халационите се откриват много по-често на горния клепач, тъй като там Мейбомиевите жлези са повече и по-големи. Дисфункцията на жлезите се проявява с хронично сгъстяване на секрета. Много често в комбинация с това състояние се открива розацея, себорея, хроничен блефарит.
Диагноза: Поставя се при следните условия:
- хистологично изследване на халациона - откриват се смесица от клетки на острото и хронично възпаление и изпълнени с липиди гигантски клетки тип чуждо тяло.
- при директен натиск върху халациона се отделя гъст вискозен секрет

 

Лечение: Осъществява се  чрез масаж на клепача, топлинни процедури, топли компреси за омекотяване на гъстия липиден секрет, прилагане на локални кортикостероиди и антибиотици (тетрациклин, метронидазол). При наличие на инфекция се извършва инцизия с дренаж и евакуация на образувалата се гной. Оперативното лечение се състои в инцизия и кюртаж на халациона.


Източник:  framar.bg

Партньори

zombohost logo new        alva 5 logoabroad workers logo