+ Заболявания

(0 гласа, рейтинг 0 от 5)

Хроничен бронхит, неуточнен

Посещения: 1299

bronhitneuto4nen8999Хроничният бронхит е често заболяване, което засяга целият организъм. Развиват се нарушения в структурата и функциите на бронхите. Проявява се с кашлица и експекторация в продължение най-малко на 3 месеца в две последователни години. Заболяването протича вълнообразно. В продължение на много години периодично настъпват влошавания на състоянието, които се обясняват с „нова настинка” или за „връщане на болестта”.

Етиология:
Екзогенни фактори- вирусни и бактериални инфекции; тютюнопушене; алергени; Химични итоксични дразнения, резултат от замърсяването на околната среда; климът и сезони.
Ендогенни фактори- образуването на IgE, който осъществява алергична реакция от забавен тип; вродена индивидуална реактивност на бронхиалното дърво към стимули, които причиняват бронхоспазъм (хистамин, метахолин), увреден мукоцилиарен транспорт
Клиника: Кашлица придружена с отделяне на оскъдни храчки, които могат да са слузни или слузно-гнойни. Характерна е сутрешната експекторация Наличие на задух. Болните съобщават, че не могат да си поемат достатъчно въздух. Могат да настъпят усложнения от страна на нервната система и стомашно-чревния тракт.
Диагноза:Функционално изследване на дишането- виталния капацитет дълго време може да бъде в границите на нормата. При по-тежки форми той се понижава.
Аускултация- пръснати хрипове, сухи- сонарни, мъркащи и свиркащи при обструкция на по-големите бронхи и типични свиркащи от по-малките бронхи. При пневмоничен инфилтрат се долавят дребни, влажни, звънливии крепитиращи хрипове. Като белег на обструкция на дихателните пътища е симптомът на „гайда”.
Изследване на болния с оглед на гръдния кош- често се набледава увеличаване на предно-задния диаметър, като при възрастни с изразен емфизем може да се наблюдава „бъчвообразно форма”.
Рентгеново изследване-задебеляване на бронхиалната стена, симптоми на интерстициална фиброза, белодробно сърце, остатъчни явления от прекарани белодробни заболявания.
Лабораторни изследвания- изследване на материал от храчки за наличие на възпалитилен процес- наличие на неутрофилни левкоцити и хистиоцити.
Клинико-лабораторни изследвания- наличие на полиглобулия. При изостряне на процеса- левкоцитоза с олевяване, лимфопения.
Диференциална диагноза: Бронхиална астма (наличие на епизоотични пристъпи); левокамерен сърдечен порок, митрален порок.
Прогноза:Определя се от степента на бронхиалната обструкция и нейната динамика.
Лечение:Симптоматични средства за кашлицата,подтискащи или отхрачващи.Също така прилагане на антибиотици и мултивитамини,при обостряне могат да се използват бета-2 рецепторни алгонисти.При пушачи максимално намаляне на цигарите.


Източник: framar.bg

Партньори

zombohost logo new        alva 5 logoabroad workers logo