+ Заболявания

(0 гласа, рейтинг 0 от 5)

Хроничен фарингит

Посещения: 1428

hheeter5546hОпределение: Това е хронично заболяване на гълтача (фаринкса). Среща се доста често. Мъжете боледуват по-често от жените.

Етиология: Хроничен фарингит се явява обикновено след често боледуване от остри възпаления на гълтача и носа и хронични процеси в носа и околоносните кухини. Тютюнопушенето и алкохола са важни фактори за развитие на заболяването както и чест престой в помещения със сух, топъл и запрашен въздух.

Патоанатомия: Възпалението се изразява под формата на обилна инфилтрация с възпалителни клетки, уголемени слузни жлези и разширяване на капилярите. В следващия стадий настъпват фибросклеротични процеси и намаляване на жлезите и кръвоносните съдове. Лигавицата изтънява, става суха и покрита със засъхнал ексудат. Първите промени отговарят на катарално-хипертрофичния стадий коийто впоследствие се превръща в атрофичен.

Клинична картина: Болните имат усещане че гърлото им постоянно е полепнало с храчки, гъдаличкане по гърлото, щипене и парене. Това предизвиква мъчителна суха кашлица и оскъдна експекторация понякога примесена с кръв.

Диагноза: Прави се оглед на лигавицата на гълтача (фарингоскопия), при която се установяват промени в зависимост от стадия на заболяването.

Лечение: Лечението на хроничния фарингит е преди етиологично и цели премахване на факторите които причиняват заболяването.
Прилага се местно лечение, което е продължително и зависи от формата на фарингита. При катарално-хипертрофичната форма се прави туширане на лигавицата с антисептичен йоден разтвор. Назначават се и промивки с алкални разтвори. При атрофичните форми лигавицата се натрива цъц разтвори съдржащи йод или се правят гаргари с топла вода съдържаща йод. Предписват се и високи дози витамини (А, Б, Ц, Е) а препоръчително е да се прави и балнеолечение със серни и алкални минерални води.


Източник: framar.bg

Партньори

zombohost logo new        alva 5 logoabroad workers logo